ابراهیم حاتمی کیا، فیلمساز معروف ایرانی، در تاریخ ۱ مهر ۱۳۴۰ به دنیا آمد. او دانشآموختهٔ رشتهٔ سینما با گرایش فیلمنامهنویسی از دانشکده سینما و تئاتر دانشگاه هنر است. فعالیتهای حاتمیکیا در عرصهٔ سینما با ساخت فیلمهای کوتاه و مستند در زمینهٔ سینمای جنگ آغاز شد. او برای فیلم “آژانس شیشهای” که در سال ۱۳۷۶ ساخته شد، جایزه بهترین فیلمنامه و کارگردانی را در جشنواره فیلم فجر به دست آورد. حاتمیکیا در طول مسیر حرفهایاش سه بار برای فیلمهای “آژانس شیشهای”، “به رنگ ارغوان” و “به وقت شام” موفق به کسب جایزه سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی در جشنواره فیلم فجر شد. وی همچنین برای فیلم “روبان قرمز” نیز نامزد جایزه صدف طلایی در جشنواره فیلم سنسباستین شد.
در سال ۱۳۹۳، ابراهیم حاتمیکیا به عنوان یکی از نُه سینماگری که نشان افتخار جهادگر عرصه فرهنگ و هنر را دریافت کردند، مورد تقدیر قرار گرفت. او همچنین در سال ۱۳۸۱ به عنوان یکی از ده فیلمساز برتر تاریخ سینمای ایران شناخته شد و در نظرسنجی ۴۳ منتقد برای بهترین کارگردانان پس از انقلاب ۱۳۵۷، در رتبه چهارم قرار گرفت.
ابراهیم حاتمیکیا فعالیت حرفهای خود را در سینما از دههٔ ۱۳۷۱ آغاز کرد. او با فیلمهای کوتاه و دو فیلم ۱۶ میلیمتری به نامهای “صراط” و “طوق سرخ” وارد صنعت سینما شد. سپس با فیلم بلند “هویت” کار خود را در سینمای حرفهای آغاز کرد. این فیلم داستان یک مصدوم است که بهاشتباه جنگی قلمداد میشود و تاثیرات بستریشدن او در کنار رزمندگان را به تصویر میکشد. او همچنین با فیلم “مهاجر” نشان داد که به جای قهرمانسازیهای صوری، به قهرمانان با قدرت درونی و معنوی توجه میکند.
در دورهٔ ۱۳۷۵ تا ۱۳۷۲، حاتمیکیا تجربههای شکستخوردهتری را تجربه کرد. فیلمهایی مانند “خاکستر سبز” و “بوی پیراهن یوسف” هرچند دارای محتوا و تازگیهایی بودند، اما موفقیت مورد انتظار را نداشتند. او در این دوره تصمیم به ساخت فیلم شخصیتری با نام “به نام پدر” گرفته است.