پیمان قاسم خانی، یک هنرمند چندگانه اهل ایران است. او در تهران متولد شد و به عنوان یک فیلمنامه نویس، کارگردان و بازیگر شهرت دنیایی پیدا کرده است. او به ویژه به خاطر نویسندگی فیلمنامههای طنزی نظیر “مارمولک”، “سن پطرزبورگ”، “ورود آقایان ممنوع”، “پاورچین”، “شبهای برره” و دستکم “پژمان” شناخته میشود. آثار نویسندگی او موجب به دست آوردن جوایز متعددی شامل جایزه سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه در جشنواره فجر و جوایز بهترین فیلمنامه در جشنوارههای سینمایی متعددی شده است.
پیمان قاسم خانی علاوه بر نویسندگی، در حوزه بازیگری و کارگردانی نیز فعالیت دارد و چند فیلم سینمایی از جمله “خوب، بد جلف” را به عنوان کارگردان منتشر کرده است.
پیمان قاسم خانی در سال ۱۳۴۴ در شهر تهران به دنیا آمد و در خانوادهای چهار نفره بزرگ شد. برادر کوچکتر او، مهراب قاسم خانی، نیز بازیگر و نویسنده سینما و تلویزیون است و به ویژه در زمینه طنز فعالیت دارد. پیمان قاسم خانی از دوران نوجوانی با دیدن فیلمهایی مانند “جنگ ستارگان” و “ده فرمان” به بازیگری علاقمند شد و تصمیم گرفت که برای تحقق رویاهایش تلاش کند. با این حال، پس از فراگذشت مراحل تحصیلی دوران متوسطه، وارد رشته آمار و انفورماتیک شد و مدتی از دنیای هنر دور شد. پس از اتمام مرحله کارشناسی در سال ۱۳۷۰، دوباره به دنیای هنر بازگشت و این بار متوجه شد که علاقه بیشتری به نویسندگی دارد. برای تعقیب این علاقه، دوره فیلمنامه نویسی را در مرکز آموزشی باغ فردوس گذراند. پس از اتمام این دوره، در زیر نظر سیف الله داد دوره دید را طی کرد و به مطالبه خود در حوزه نویسندگی ادامه داد. سپس، در کلاسهای آموزشی بهرام بیضایی نیز شرکت کرد.
پس از گذراندن دورههای آموزشی در زمینه فیلمنامه نویسی، پیمان قاسم خانی در سال ۱۳۷۲ به عنوان نویسنده وارد عرصه سینما شد. او با نویسندگی فیلم “من زمین را دوست دارم” کارگردانی ابوالحسن داوودی، اقدام به شروع حرفه سینمایی خود کرد. این فیلم که با بازیگران برجستهای چون علیرضا خمسه و فریبرز عرب نیا به تصویر کشیده شد، بسیار موفق بود و سبب شهرت او شد. پیمان قاسم خانی در سال ۱۳۷۴ به دعوت علیرضا داوود نژاد، در فیلم “عاشقانه” نقش ایفا کرد و این تجربه به عنوان بازیگری او در دنیای هنر راه یافت. در سال ۱۳۷۵ به عنوان یکی از نویسندگان مجموعه تلویزیونی “خانه سبز” پیوست و در سال ۱۳۸۱ با حضور در سریال “پاورچین” که تحت نظر مهران مدیری تولید شد و قاسم خانی در آن به عنوان سرپرست نویسندگان شرکت داشت، به اوج شهرت خود دست یافت. در سال ۱۳۸۱ نویسندگی فیلمنامه “دختری با کفشهای کتانی” ساخته رسول صدر عاملی را نیز به عهده داشت که برای این فیلمنامه جایزه بهترین فیلمنامه جشن سینمای ایران در سال ۱۳۷۸ را کسب کرد.
پیمان قاسم خانی به عنوان نویسنده فیلم “مارمولک” به کارگردانی کمال تبریزی در سال ۱۳۸۱ شهرت جهانی دیگری کسب کرد و برای این فیلمنامه جایزه سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه در جشنواره فیلم فجر در سال ۱۳۸۲ را دریافت کرد. در سال ۱۳۸۴، با مشارکت در مجموعه تلویزیونی “شبهای برره” به عنوان سرپرست نویسندگان، جایزه بهترین فیلمنامه جشن دنیای تصویر را به ارمغان آورد.
پیمان قاسم خانی در سال ۱۳۹۴ اقدام به کارگردانی اولین فیلم خود تحت عنوان “خوب بد جلف ۱” کرد، که بازیگری خود و بازیگران معروفی چون پژمان جمشیدی و سام درخشانی را به تصویر کشید. این فیلم در سال ۱۳۹۷ تکمیل به نمایش درآمد. پیمان قاسم خانی همچنین در مجموعههای تلویزیونی متعددی نظیر “باغ مظفر”، “مرد هزار چهره”، “مسافران”، “ساختمان پزشکان” و بسیاری دیگر به عنوان نویسنده و تهیهکننده نقش آفرینی کرده و به شهرت دست یافته است.
هنرمندی چندگانه و تواناییهای متعدد پیمان قاسم خانی در دنیای سینما و تلویزیون نه تنها به عنوان یک فیلمنامه نویس بلکه همچنین به عنوان یک کارگردان و بازیگر نیز به عنوان یک هنرمند چندگانه مورد تقدیر و تحسین قرار گرفته است.
پیمان قاسم خانی علاقه قوی خود به سینمای آمریکا را در یک مصاحبه بیان کرده است. وی از دلایل اصلی این علاقه به سینمای آمریکا، تبدیل شدن آن به پایتخت سینمای تجاری جهان و استفاده از تکنیکهای پیشرفته در نگارش فیلمنامهها و سریالها در آمریکا اشاره کرده است که به نظر او به شدت متفکرانه و حرفهای انجام میشود.
وی همچنین در مصاحبات با منابع خبری تاکید کرده که تمرکز اصلی او در حوزه سینما بر نویسندگی و تهیهکنندگی است و تا کنون به عنوان کارگردان فعالیت نداشته است. به جز یک مورد که فیلم “نقاب” نام داشته و بر اساس شرایطی که با آن مواجه شده بود، قادر به تکمیل آن نشد. وی اظهار داشته که معروفیت خود را به کارهای کمدی خود، که در آنها نقش ایفا کرده است، بدهکار است.
– برنده جایزه سیمرغ بلورین بهترین فیلمنامه در بیست و دومین جشنواره فیلم فجر برای فیلم “مارمولک” در سال 1382.
– برنده جایزه تندیس زرین بهترین فیلمنامه (همراه با فریدون فرهودی) در سومین جشن خانه سینما برای فیلم “دختری با کفشهای کتانی” در سال 1378.
پیمان قاسم خانی در سال 1371 به موقعیت ازدواج با بازیگر معروف بهاره رهنما پیوست. آن زمان پیمان 26 سال سن داشت و بهاره 19 ساله بود. این ازدواج ثمره دختری به نام پریا در سال 1376 را داشت.
پیمان قاسم خانی درباره این ازدواج و روابطش با بهاره رهنما اظهار کرده که او تا حدودی با نگرانیها و اختلافات میان زوجین روبرو است. او تأکید دارد که خود را مرد سالار نمیداند و از طرف دیگر اوضاع زن سالاری که بهاره در آن بهرهگیر است، به طور کامل قابل قبول برای او نیست و بین او و بهاره یک مبارزه پنهان و دوستانه برقرار است.
پس از 24 سال زندگی مشترک، در سال 95 این زندگی به طلاق و جدایی از هم ختم شد. سپس بهاره رهنما چند ماه بعد از جدایی برای بار دوم ازدواج کرد.
پیمان قاسم خانی سپس در تیر ماه سال 1399 اقدام به ازدواج دوباره کرد. او با میترا ابراهیمی، دختر مستندساز و روانشناس ازدواج کرد. این ازدواج در ابتدا به شدت رسانهای شد و پس از تکذیبهایی از طرف میترا ابراهیمی، در نهایت در اسفند ماه سال 99 به عنوان عروس خانه بله شناخته شد و پیمان قاسم خانی برای دومین بار ازدواج کرد.
پیمان قاسم خانی دارای یک برادر به نام مهراب قاسم خانی است که همچنین به عنوان یک بازیگر و نویسنده فعالیت میکند. همسر مهراب قاسم خانی، خانم شقایق دهقان نیز بازیگر شناخته شدهای در صنعت سینما است.
او توضیح میدهد که به جز تخم مرغ، غذاهای دیگر را بلد نیست بپزد و ترجیح میدهد به جاهای خلوت برود تا کمی غذا بخورد. همچنین اظهار دارد که علاقهای به بازیگری ندارد و وقتی فیلمنامه مینویسد، خود را به عنوان یک بازیگر در داستانهایی که طراحی میکند، نگذاشته است. وی از معروفیت خود به عنوان نویسنده فیلمهای کمدی بهره میبرد و تاکید دارد که هیچ وقت هدف اصلی او فقط تولید فیلمها بهمنظور جلب توجه مخاطبان نیست.
در ادامه، وی اظهار میکند که تجربه همکاری با مسعود ده نمکی در فیلم “اخراجیها 1” نتیجه مثبتی نداشته و اعلام میکند که به دلیل
تفاوتهای در نگاه به کمدی و سلیقه با ده نمکی قادر به کارگردانی با او نیست. او به تفصیل توضیح میدهد که این تفاوتها در سلیقه و شیوه نگاه به کمدی باعث میشود که همکاری میان آنها غیرممکن باشد.